Microcimentul sau microbetonul este un material de construcție pentru pardoselile decorative, pe bază de ciment fin de înaltă calitate, combinat cu polimeri și pigmenți minerali. Este un produs ce rezistă la uzură, este impermeabil, iar la final devine estetic dându-i un aspect lucios, însă fără să alunece. Material de construcție ideal pentru amenajări și renovări interioare și exterioare, aderă perfect pe aproape orice suprafață. Din acest motiv, microcimentul se folosește pentru a acoperi suprafețe de beton, faianță, gresie, ceramică, lemn, metal, sticlă, gips-carton sau plastic. Este ideal pentru structuri speciale, cum ar fi bănci, chiuvete, piscine, dușuri, scări sau încălzire prin pardoseală.
Finisajul excelent și textura reprezintă motivele pentru care microcimentul este unul dintre materialele preferate de către designeri de interior.
Microcimentul poate fi neted, texturat, colorat, mat sau lucios și se poate aplica pe orizontală, verticală sau pe suprafețe curbate. Podele, scări, bucătării, pereți, băi, cabine de duș sau blaturi de bucătărie, pe toate se poate aplica microciment. Este plăcut la atingere și cu ajutorul său, se pot crea mai repede și mai ușor amenajări clasice, avangardiste sau rustice, în funcție de dorințele și preferințele tale.
Avantajul principal al microcimentului este că nu are nevoie de îmbinări, ceea ce înseamnă că se pot realiza suprafețe continue, fără întreruperi sau rosturi. Care este avantajul? În afara de beneficiul estetic, o suprafață fără rosturi este mult mai ușor de curățat și de întreținut.
În plus, deoarece nu este necesară eliminarea materialului de bază existent, costurile sunt considerabil mai mici. Materialul vechi servește ca o sub-bază peste care microcimentul este ulterior instalat fără probleme, strat cu strat, până se obține o grosime finală cuprinsă între 2 și 3 mm.